Alma Hassan

Intervju

Alma Hassan om ostbrickan som ledde till kokbokskontrakt

Att gå från arbetslös till att bli en av Sveriges mest omtyckta matprofiler är ingen självklar resa. För Alma Hassan har passionen för mat och viljan att skapa något eget banat vägen. I dag är hon trebarnsmamma, kokboksförfattare och driver sina sociala medier på heltid – ett arbete hon älskar och hoppas kunna göra många år framöver.

Ett oväntat vägskäl

När företaget Alma arbetade på gick i konkurs stod hon plötsligt utan jobb. Osäkerheten var stor och mitt under pandemin var möjligheterna att hitta nytt arbete eller en utbildning nästintill obefintliga. I stället för att ge upp valde hon att satsa på något som alltid funnits där som en trygghet och glädjekälla: matlagning.

Genombrottet kom oväntat – genom ostbrickorna. Hennes färgglada och generösa upplägg spreds snabbt på sociala medier och blev startskottet för något helt nytt. På kort tid växte hennes plattform till över 360 000 följare – och ett kokbokskontrakt. Snart har hon två böcker bakom sig.

– Jag började dela mat på Instagram och det växte i raketfart. Nu jobbar jag med mina sociala medier på heltid, berättar Alma.

Följarskaran växte snabbt och det dröjde inte länge förrän Alma hade skapat sig en helt ny karriär. Via sina sociala kanaler inspirerar hon hundratusentals människor varje dag. På Instagramkontot @snackstoshare delar hon med sig av vackra och kreativa maträtter som samtidigt känns gemytliga och görbara för alla. Kontot utvecklades senare till en kokbok – Food to share som är fylld av goda, enkla recept som inspirerar till matglädje, snacks och vardagsmat.

Mat som största passionen i livet

Almas kärlek till mat har djupa rötter. Redan som barn kunde hon förlora sig bland kokböckerna på biblioteket och drömma sig bort bland recepten.
– Jag lånade massor av böcker och kunde bläddra i timmar. Men det var först när jag flyttade hemifrån som jag började experimentera på riktigt.

Hennes matlagningsstil beskriver hon som snabb, enkel och framför allt god. Men bakom recepten finns också en större ambition.
– Jag vill att människor ska känna glädje när de smakar min mat. För mig är mat så mycket mer än bara något vi äter – det är minnen, känslor, möten mellan människor och kärlek.

För Alma är inspirationen ständigt närvarande i vardagen. Den kan dyka upp i mataffären, i kylskåpet eller under ett cafébesök. När kreativiteten behöver extra skjuts åker hon gärna till saluhallar i Malmö eller Köpenhamn – där dofter, färger och smaker väcker nya idéer.

Framtid med matglädje

I år tar Alma steget upp på scen för att inspirera andra. Hennes mål är tydligt: att visa att mat kan vara både enkelt och värdefullt – något som för människor samman.
– Jag hoppas kunna förmedla min kärlek för mat och matglädje. Mat är så mycket mer än bara mat.

Framåt drömmer hon om att fortsätta utvecklas, skriva fler kokböcker och utforska andra matkulturer. Just nu är hon i full gång med att skriva på sin andra kokbok som släpps 2026.
– Om fem år hoppas jag ha vuxit som person och hittat en ännu tydligare röst i matvärlden. Alltid med kärleken till mat som grund.

För Alma Hassan blev en tuff period i livet början på något helt nytt. Och med passionen som drivkraft har hennes resa bara börjat.

Av: Jessica Karlberg

Foto: Ulrika Pousette / Bonnier Fakta